Dutch Design Week Atelier NL

Interview met Atelier NL

Het BankGiro Loterij Fonds ondersteunt tijdens Dutch Design Week (DDW) het programma It’s Your World, waarin het ontwerpproces met oog voor mens en milieu centraal staat. Dit principe hanteert het design duo Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van Atelier NL al jaren. “Juist het ontwerpproces van een product vinden wij interessant. We hebben een fascinatie voor materialen en grondstoffen en willen mensen meenemen, vanaf het moment dat we een schep in de grond steken tot aan de productie van een glasservies.”


Atelier NL presenteert tijdens Dutch Design Week haar nieuwe collectie glasservies, dat is gemaakt van zand van de Zandmotor. “De connectie tussen een eindproduct en de grondstof is voor veel mensen helemaal verdwenen. Door de grote industriële productieprocessen is die herkenbaarheid er niet meer. Wij willen laten zien dat je van gewoon strandzand of klei, keramiek of glas kan maken. Voor ons is het zand van de Zandmotor, van het strand van Scheveningen of uit het bos, als goud. Daar gaan wij heel zorgvuldig en aandachtig mee om.”


Ontwerper Nadine Sterk vertelt een opmerkelijke anekdote: “Jaren terug wilden wij een tentoonstelling maken voor DDW waarin niet het eindproduct maar het ontwerpproces centraal stond. De gemeente Eindhoven gaf destijds aan een aantal designers een kleine bijdrage, en ook wij vroegen subsidie aan. Deze subsidie werd afgewezen omdat we enkel een onderzoek presenteerden, en geen eindproduct. We hebben flink moeten overtuigen om te laten zien dat juist het ontwerptraject zo fascinerend is!”

Op de vraag waar deze fascinatie voor grondstoffen en materialen vandaan komt antwoord Sterk: “Lonny en ik hebben tijdens onze studie in Zuid-Amerika een aantal projecten gedaan. Mensen staan daar heel dichtbij hun natuurlijke omgeving. In de keramiek werkplaats haal je gewoon klei uit het bos. Dat doen we in Nederland niet. Als je hier klei nodig hebt dan ga je naar de winkel, terwijl Nederland één grote klei delta is. Hetzelfde geldt voor de voedselindustrie. We kopen alles in de winkel in plaats van dat we het uit de natuur halen. Geïnspireerd door onze ervaringen in Zuid-Amerika zijn we anders naar grondstoffen gaan kijken.”

Naast het unieke glasservies presenteert Atelier NL in samenwerking met Dutch Cuisine tijdens Dutch Design Week een culinair designproject, Earth To Table. De tentoonstelling is een ode aan de Nederlandse bodem. Sterk: “Nederland heeft super voedzame en rijke gronden. We willen laten zien wat hier groeit en bloeit. Mensen moeten zich daar weer bewust van worden en gaan waarderen. Want onze eigen bodem is zo rijk!”

Meer weten over het werk van Atelier NL? Kijk op: www.ateliernl.com