Buitententoonstelling Into Nature speelt met tijd en ruimte

Nieuwsoverzicht

Into Nature verbindt kunstwerken van (internationaal) vooraanstaande kunstenaars aan het Drentse landschap en actuele maatschappelijke vraagstukken. De wandel- en fietsroutes lopen door bos- en heidegebied en over landwegen. Naast de landeigenaren wordt er ook direct samengewerkt met aanwonenden die een stukje grond beschikbaar stellen langs de route. Into Nature vindt dit jaar plaats van zaterdag 29 juli tot en met zondag 29 oktober in de gemeente Borger-Odoorn.

Thema ‘tijd’

Into Nature vindt sinds 2016 elke twee jaar plaats. Eerder waren er al tentoonstellingen in het Bargerveen, Frederiksoord en het Drentsche Aa-gebied. Artistiek leider Hilde de Bruijn koos dit jaar het gebied tussen Drouwen en Exloo vanwege de vele sporen die de tijd in dit landschap heeft getrokken, sporen die tot heel diep in de tijd teruggaan. De titel van deze editie is ‘Into Nature: Time Horizons’.

Alles is tijdelijk

Hilde: “Als je dit landschap, een gebied in UNESCO Geopark de Hondsrug - doorspekt met duizenden jaren oude grafheuvels, hunebedden en de ruïnes van ijskoepels - tot je door laat dringen, besef je dat alles tijdelijk is, als je maar diep genoeg in de tijd kijkt.” Into Nature wil het publiek stil laten staan bij de oude sporen in het landschap en bezoekers uitnodigen om na te denken over tijd en tijdsbeleving en om de korte tijdspannes waarin we gewend zijn te denken, op te rekken. Bezoekers kunnen met een tourgids de routes langs kunstwerken lopen of fietsen.

De routes

De eerste route begint bij het eerste geologische monument van de provincie Drenthe en slingert dan het landschap in om via het dorp Bronneger weer bij het Drouwenerzand te eindigen. De tweede route speelt zich af in het natuurgebied waar de grootste telescoop ter wereld LOFAR ligt, en op de flank van de Hondsrug tussen Exloo en Buinen.

Samenwerken met bewoners

Into Nature werkt samen met diverse lokale en regionale instellingen en organisaties en betrekt ook op verschillende manieren buurtbewoners bij de biënnale. Onder andere door het plaatsen van kunstwerken op stukken grond van omwonenden, door kunstenaars in gesprek te laten gaan met de gebiedsbewoners als inspiratie voor hun werk en door samenwerkingen aan te gaan met lokale verenigingen als de ijsbaan en het dorpshuis.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Into Nature met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij.