Financieringspartners

Lees op deze pagina meer over onze financieringspartners:

  • Voordekunst
  • Fonds Kwadraat
  • Matchingsregeling Cinecrowd

Voordekunst

Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Een positieve beweging die erop gericht is om culturele projecten te realiseren. Mogelijk gemaakt door de mensen waar het uiteindelijk voor bedoeld is, het publiek of beter nog: de ‘crowd’. Het BankGiro Loterij Fonds is matching partner van Voordekunst. Samen kunnen we nog meer makers helpen bij het financieren van hun project door middel van een crowdfundingcampagne en met het bereiken van een (nieuw) publiek.

Het BankGiro Loterij Fonds draagt specifiek bij aan maatschappelijk betrokken projecten waarin het publiek een actieve rol speelt in de ontwikkeling, uitvoering en/of de presentatie van het project. Hier vind je welke projecten al zijn ondersteund door het fonds via voordekunst.

Wil je een crowdfundingcampagne starten, dan kan je contact opnemen met Voordekunst.
Let op: je kunt voor hetzelfde project dan geen aanvraag meer indienen bij het BankGiro Loterij Fonds.

Fonds Kwadraat

Kunstenaars en ontwerpers die maatschappelijke impact willen maken, kunnen voor hun werk een lening aanvragen bij het Fonds Geëngageerde Kunstenaars en Ontwerpers. Dit fonds is een initiatief van het BankGiro Loterij Fonds en Fonds Kwadraat.

Maatschappelijke impact met kunst en ontwerp Kunstenaars en ontwerpers kunnen maatschappelijke vraagstukken op een andere manier bekijken en benaderen: creatief, ongebonden, nieuwsgierig en twijfelend, en zetten met hun werk veranderingen in gang. Het fonds voorziet hen van een gunstige financiering, zodat ze in staat zijn hun sociaalmaatschappelijke idee of werk te ontplooien.

Het kan gaan om een sociaal project in de buurt, het creëren van bewustwording omtrent een ecologisch vraagstuk of het veranderen van het perspectief van bestuurders, politici of ondernemers.

Lening aanvragen Wil je een renteloze lening aanvragen voor jouw project? Dat kan via de website van Fonds Kwadraat. De maximale hoogte van de lening is €8.000,-.

Matchingsregeling voor filmmakers via Cinecrowd

Makers van maatschappelijk betrokken films en video-installaties maken aanspraak op een matchingsregeling. Deze regeling is bedoeld om films te realiseren die bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op de wereld en uitnodigen om de maatschappij op een andere manier vorm te geven. Films waarbij het publiek een actieve rol speelt in de ontwikkeling, uitvoering of presentatie.

Yu-Lan van Alphen, programmamanager bij het BankGiro Loterij Fonds: ‘We willen maatschappelijk bevlogen kunstenaars en filmmakers ondersteunen en stimuleren om hun projecten te realiseren. Zodat juist die films die onze maatschappij kritisch bevragen en uitnodigen om deze op een andere manier vorm te geven er ook echt komen. Daarbij hopen we door onze bijdrage een groter bereik onder een nieuw publiek te creëren. Ik ben heel benieuwd naar de aanmeldingen!’

Wat houdt de matchingsregeling in?
Als filmmaker word je op weg geholpen met het aanjagen van hun film via een bijdrage aan hun crowdfunding-campagne. Je krijgt een bijdrage, die maximaal 25% is van het streefbedrag, met een maximum van € 2.000,-. De bijdrage van het BankGiro Loterij Fonds is voorwaardelijk: de filmmaker moet het overige deel via het publiek ophalen, alleen dan wordt er daadwerkelijk uitgekeerd.

Voor filmmakers werkt de bijdrage als een stimulans om te gaan crowdfunden. Voor donateurs werkt het als een stimulans om óók te geven: hoe meer er al op de crowdfundingsteller staat, hoe sneller donateurs geneigd zijn bij te dragen.

Uitgangspunten
Door Cinecrowd wordt een selectie gemaakt uit de voorstellen van kunstenaars en filmmakers die een crowdfunding-campagne starten via het platform. Deze stelt Cinecrowd voor aan het BankGiro Loterij Fonds. Wij bepalen of het project past binnen onze doelstellingen en criteria.

Interesse?
Denk je dat jouw project in aanmerking komt voor deze regeling of wil je meer weten over de regeling? Neem dan contact op met Cinecrowd via [email protected].