dutch design week - bankgiro loterij fonds

Dutch Design Week

Van 22 tot en met 30 oktober vond in Eindhoven de 15e editie van Dutch Design Week (DDW) plaats. Meer dan 2.500 nationale en internationale ontwerpers etaleren tijdens dit grootste designevenement van Noord-Eropa hun werk, talent en kennis. Het BankGiro Loterij Fonds ontbreekt op dit event natuurlijk niet. Wij ondersteunen het programma van DDW It’s Your World, waarin de vraag centraal staat welke cruciale rol design speelt in het vinden van oplossingen voor de vragen en uitdagingen van de samenleving van vandaag en ook die van morgen. Het programma bestaat uit verschillende exposities en evenementen.

The Making Of
Het thema van het jubileumjaar van DDW is The Making Of. Het programma staat in het teken van het maakproces en van de makers van een product of dienst. Consumenten zien en weten steeds minder hoe hun dagelijkse producten zijn gemaakt, welke grondstoffen hiervoor zijn gebruikt en of het gemaakt is met respect voor mens en milieu. ‘The making of’ geeft mensen inzicht in het productieproces van een product of dienst. Hoe komt de consument weer dichterbij het product te staan? En hoe kies je een product of dienst dat past bij je persoonlijke overtuiging en waarden?
Wil je meer weten over het programma It’s Your World? Klik dan hier.
Hier vind je informatie over de expositie en over de ontwerpers die door het BankGiro Loterij Fonds ondersteund worden. We hebben een paar van hen in de spotlight gezet, waaronder Pauline van Dongen, Atelier NL en Social Label.

Verder zijn er tijdens deze week ook nog veel andere evenementen van partners van het BankGiro Loterij Fonds en Stichting DOEN die op DDW samenkomen.

New Material Award
De ontwerpprijs voor materiaalinnovatie, duurzaamheid en de innovatieve kracht van design. De New Material Award 2016 zet 18 ontwerpen van de toekomst in de spotlights. De tweejaarlijkse prijs daagt ontwerpers en kunstenaars uit om een ontwerp te presenteren dat antwoord geeft op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. De New Material Award is een samenwerking tussen Fonds Kwadraat, Stichting DOEN en Het Nieuwe Instituut.

No Waste
: het hele gebouw is ingericht zonder afval te produceren.

Atelier NL: Dutch food - Dutch land - Dutch design. Atelier NL en Dutch Cuisine brengen samen het 'land' op tafel.

Drents Dorp: ga mee op expeditie naar de onderbuik van Drents Dorp.

Dutch Design Award Expo: tentoonstelling van alle DDW 2016 finalisten, waaronder Social Label en finalisten van de New Material Award.

Kickstarter & DDW; Deze expositie toont een selectie van 11 toonaangevende Dutch Design crowdfund projecten.

Bas van Abel: op zaterdag 22 oktober zal ontwerper en DDW ambassadeur Bas van Abel een Nokia 3310 en iPhone 4S ontleden.

Tjeerd Veenhoven: op 23 oktober zal Tjeerd Veenhoven een nog bekend te maken product ontleden. 

Atelier NL: op maandag 24 oktober zal ontwerper Lonny van Ryswyck (Atelier NL) een Super8 Camera ontleden.

Design collectie van Social Label: aantrekkelijke producten waarbij de verbeelding de afstand tot de arbeidsmarkt verkleint.

Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie: een showcase van 35 veelbelovende ontwerpers en makers in tentoonstelling: met o.a. aandacht voor Roos Meerman (winnaar NMA Fellow 2014) en Olivier van Herpt (genomineerde NMA).

Transnatural: een tentoonstelling gericht op het herstel en opnieuw benutten van ecosystemen.

Material Sense route: volg het pad van materiaal dat de basis vormt voor de vervaardiging van producten, door nieuwe manieren van maken en innovatieve materiaaltechnologie.

Lezing Thomas Rau: Thomas Rau, architect, innovator en visionair geeft zijn visie op Circulaire Economie.

Now Future: de vierde editie van de Now Future Talkshow
staat, net als DDW, in het teken van ‘The Making Of’. Tijdens deze avond nemen
presentator Pieter van der Wielen en de hoofdgasten van de avond: Bas van Abel en Luna Maurer, je mee in het onderzoek, de overwegingen en de processen achter het ontwerp.