Dutch Design Week Paulien van Dongen

Interview met Ine Gevers van Robot Love

Industriële robots, die bijvoorbeeld worden ingezet bij de productie in fabrieken, zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Toch zijn we voor menselijke robots nog wat huiverig. En dat is helemaal niet nodig, vindt Ine Gevers. “Robots zouden kunnen voorzien in de menselijke behoefte naar liefde, en mogelijk eenzaamheid kunnen bestrijden.” Gevers is van Stichting Niet Normaal die het project ROBOT LOVE initiëren.

ROBOT LOVE onderzoekt of mensen en robots samen kunnen werken en of zij liefde kunnen delen. Gevers legt uit: “We onderzoeken het gehele spectrum van liefde, maar wel binnen de context van de technologisering. In onze maatschappij is er bijvoorbeeld een behoefte aan zorg en er heerst ook veel eenzaamheid, met name onder ouderen. Menselijke robots zouden in die behoefte kunnen voorzien.” ROBOT LOVE kijkt of, en hoe, robots daar invulling aan zouden kunnen geven. Gevers: “Wij omarmen robotisering en technologisering, omdat wij denken dat er heel veel kansen liggen. Maar ROBOT LOVE zoekt ook heel specifiek naar de ethische dilemma’s die robotisering met zich meebrengt.”

Gevers vertelt enthousiast en bevlogen. Over de controverse en de sceptische reacties die er soms zijn op menselijke robots zegt ze: “We moeten niet zozeer bang zijn dat robots op mensen gaan lijken; we moeten veel banger zijn dat mensen op robots zijn gaan lijken. We moeten juist kijken naar de positieve eigenschappen die robots hebben en hoe zij ons zouden kunnen aanvullen.” Gevers doelt onder andere op de tekortkomingen in de zorgsector. “Robots oordelen niet en hebben heel veel geduld. Ze zouden een heel interessante, zorgende, rol kunnen spelen.”

ROBOT LOVE zal als een grote manifestatie in 2018 van september tot december te zien zijn. Deze week kan het publiek echter al kennis maken met ROBOT LOVE. Gevers: “In samenwerking met het World Design Event zijn we op Dutch Design Week in Eindhoven als een van de ambassades te zien. We laten zo op een toegankelijke manier aan het publiek zien waar het project over gaat en wat de essentiële vragen zijn die we willen stellen.” In de ambassades wordt tijdens de DDW samengewerkt met kunstenaarsinitiatief The Army of Love, zorgcentra en technische universiteiten.

Het BankGiro Loterij Fonds ondersteunt ROBOT LOVE omdat het nieuwe invalshoeken biedt op het maatschappelijk vraagstuk van eenzaamheid, gebrek aan liefde en behoefte aan zorg en werkt hierin samen met andere partijen. Daarnaast worden ook de mogelijkheden van  verdergaande automatisering en robotisering onderzocht.

De expositie ROBOT LOVE is tot en met 29 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in het voormalige warenhuis van V&D.