Dutch Design Week Social Label

Interview Social Label

Het BankGiro Loterij Fonds ondersteunt tijdens Dutch Design Week (DDW) het programma It’s Your World, waarin het ontwerpproces met oog voor mens en milieu centraal staat. Social Label, een landelijk platform dat kunst werk en zorg verbind, etaleert op deze expositie haar werk. Het platform brengt mensen die moeilijk aan een baan komen in contact met bekende ontwerpers, zoals Borre Akkersdijk (ByBorre).


In samenwerking met deze modeontwerper is speciaal voor het programma It’s Your World >SCHORT ontworpen. “>SCHORT is een jas en een schort ontworpen door Borre en gemaakt door jonge schoolverlaters. Door middel van deze lijn vertellen zij hun verhaal. Bovendien is >SCHORT gemaakt van gerecycled materiaal, namelijk van oude tenten.” Aldus Simone Kramer van Social Label.

Social Label droomt van een economie die niemand aan de kant laat staan. Een mensgerichte economie waarin iedereen mee doet. Kramer: “Wij willen mooi werk creëren voor mensen die buiten de boot vallen in deze samenleving. De mensen die zich bij ons aanmelden vormen het uitgangspunt voor ons om arbeid te ontwerpen. Vervolgens nodigen we een bekende ontwerper uit die past bij de kwaliteiten van deze mensen, want arbeid op maat staat centraal. Daarnaast is design een perfect middel om het grote publiek te bereiken.”

Kramer noemt duurzaam ontwerpen geen doel op zich. Ze licht toe: “Het gaat om gedragsverandering, bewustwording. Duurzaam is voor ons ook het bouwen aan een tijdloze collectie. Het beste is om iets te ontwerpen wat een mensenleven mee gaat, bijvoorbeeld een >SCHORT. Duurzaam is voor ons ook het opbouwen en onderhouden van een community. Een groeiende beweging naar een economie waarin iedereen deel neemt.”

Social Label is genomineerd voor de Dutch Design Public Award. De winnaar wordt vanavond, tijdens de Dutch Design Awards 2016, bekend gemaakt.

Meer zien van het werk van Social Label? Kijk op: www.sociallabel.nl