Dutch Design Week Paulien van Dongen

Interview met modeontwerpster Pauline van Dongen

“In mijn werk is het belangrijk om te kijken naar wat er maatschappelijk speelt. Ik kijk naar hoe ik met mijn design een bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld.” Aldus de talentvolle modeontwerpster Pauline van Dongen. “Ik denk dat mode daar een belangrijke rol in kan vervullen omdat het overal is, en iedereen zich ertoe kan verhouden.”

Pauline van Dongen ontwerpt duurzame mode en integreert technologie in haar kleding. Zo ontwierp ze ooit een T-shirt met zonnecellen. Van Dongen exposeert haar werk nu op Dutch Design Week. Haar werk is onderdeel van de expositie Its Your World, dat door het BankGiro Loterij Fonds ondersteunt wordt. Op deze expositie laten verschillende designers zien dat er op een andere, duurzamere, manier ontworpen kan worden. “Wat de expositie It’s Your World zo mooi maakt is dat het ontwerpproces centraal staat. De expositie laat het verhaal achter een product zien. Daarnaast is de expositie te zien in het Klokgebouw, wat überhaupt al een heel mooi podium is om tijdens DDW te staan”.

Van Dongen vindt het belangrijk dat mensen weten waar hun product vandaan komt en de keuzes van het ontwerpproces kennen. “Ik denk dat die transparantie echt van heel groot belang is. Heel veel mensen weten niet wat er voor nodig is om een bepaald product te maken. Je bent altijd bezig met iets wat nieuw is, daar gaat een heel proces aan vooraf. Je werkt met een hele nieuwe techniek of je hebt bijvoorbeeld een nieuwe machine nodig. Het gaat gewoon een aantal keer fout voordat je komt tot wat je in je hoofd hebt.” Ze vervolgt: “Ik denk dat het inzichtelijk maken van het ontwerpproces voor de consument heel belangrijk is, ook omdat wordt aangegeven wat de waarde van een product is. Bij kleding is dat al helemaal belangrijk omdat we gewend zijn geraakt aan goedkope fast fashion, waarbij elke twee weken nieuwe dingen in de winkels hangen. We staan er niet bij stil hoe die kleding tot stand is gekomen en of dat ethisch wel verantwoord is.”

Op de vraag of duurzaam ontwerpen voor haar vanzelfsprekend is antwoord ze volmondig ja. “Al wil ik daarmee niet suggereren dat alles wat ik doe altijd duurzaam is. Er zitten zoveel aspecten aan duurzaamheid. Ten eerste moet je goed kijken naar wat je aan het maken bent, wat de levensduur van die producten is, waar de producten gemaakt worden, van wat voor een materialen ze gemaakt worden en wat voor een keuzes je daar in kan maken. Soms kies je misschien voor een minder duurzame keuze, maar heb je die beslissing wel goed afgewogen en kun je je keuze verantwoorden.”

De innovatieve ontwerpen van Van Dongen komen voort uit haar nieuwsgierige aard, maar ook uit frustratie. “Ik kijk vaak verder dan m’n neus lang is. Ik wil weten waar materialen vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ik weet wat er in de modewereld speelt en zie dingen gebeuren die echt niet oké zijn. Mensen weten hier niet vanaf of sluiten hiervoor hun ogen, dat vind ik een kwalijke zaak. Ik denk dat we daar op een heel andere manier mee om kunnen gaan. We kunnen dan ook veel meer voldoening of beleving uit een product halen.”

De ontwerpen van Pauline van Dongen zijn tot en met 30 oktober te zien tijdens Dutch Design Week op de expositie It’s Your World.

Meer weten over Pauline van Dongen en haar ontwerpen? Kijk op: www.paulinevandongen.nl