50 jaar 30 mei op Curaçao

Nieuwsoverzicht

Op 30 mei 1969 staakten werknemers van de Shell-olieraffinaderij op Curaçao. Gevoed door woede tegen de raciale ongelijkheid en het uitblijven van de nodige sociale hervormingen, veranderde deze staking in een volksopstand. Hierbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Deze gebeurtenis was een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en sociaaleconomische verhoudingen op het Antilliaanse eiland. Het is vandaag de dag nog een bron van controverses.

De expositie ‘50 ana 30 di mei – 50 jaar 30 mei’ van onze partner NAAM brengt mensen met verschillende verhalen, meningen en herinneringen bij elkaar, zodat de gebeurtenis als ijkpunt in de geschiedenis een nieuwe betekenis krijgt en er door bewoners anders naar de toekomst wordt gekeken. De tentoonstelling reist langs verschillende wijken op Curaçao en nodigt bezoekers uit om hun verhalen en objecten toe te voegen.

NAAM: "Wij proberen bewust af te stappen van de traditionele manier van overdracht, daarom hebben we het Forumtheater, discussieavonden, een verhalenbundel, audiovisuele producties en muziek. De gewone man draagt het alledaagse verhaal en dit willen wij ook steeds meer stimuleren."

Bekijk hieronder een aantal van de audiovisuele producties die het project heeft gemaakt, waaronder getuigenissen van inwoners van Curaçao.

Een van de projecten is de videoclip ‘Zona Duru Mi Protesta’ met Oswin ‘Chin’ Behilia.

Getuigenissen

In de volgende video’s vertellen verschillende mensen uit verschillende sectoren over hun herinneringen aan 30 mei 1969.