Het Fonds

BankGiro Loterij Fonds

Wij geloven dat kunst en cultuur een antwoord kan geven op een aantal urgente sociale, economische en ecologische vraagstukken in onze samenleving. Daarom wil het BankGiro Loterij Fonds graag zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met kunst en cultuur. Om dit te bereiken werken we samen met culturele pioniers op basis van vier uitgangspunten:

SOCIALE VERANDERING
We werken graag samen met inspirerende partners die voorop lopen, risico’s durven nemen én verandering mogelijk maken. Voor deze ambassadeurs van de verbeelding staat de deur altijd open. Samen doorbreken we oude structuren en zorgen we voor nieuwe perspectieven op de problemen van nu.
INCLUSIE
Cultuur speelt een belangrijke rol in het verbinden van mensen uit alle lagen van de samenleving. Wij willen dat iedereen de kans krijgt om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Dit noemen we inclusie. Zo zorg je dat iedereen een stem krijgt én toegang heeft tot voorzieningen, kennis, ervaringen en gedachten die leven in de samenleving.

SOCIAL PRACTICE
We werken graag met kunstenaars die pro-actief veranderingen in de samenleving aangrijpen om projecten te starten. Vanuit een persoonlijke, onbevangen blik én sociale betrokkenheid geven zij deze vorm. De ‘Social practitioners’ veranderen op een eigenzinnige wijze de vaste kaders in onze samenleving verschuiven. Zo krijgt het publiek een nieuwe kijk op de wereld.
VERANDERING
Veel cultuurprojecten zijn experimenten die de bestaande structuur van de culturele sector op de lange termijn beïnvloeden. Ze zijn onderdeel van een grotere beweging en maken op deze manier samen impact! Niet alleen binnen de culturele sector, maar óók daarbuiten. Alleen zo kan kunst het publiek, in de breedste zin van het woord, andere perspectieven bieden en hun blik op de samenleving veranderen.

Wil je meer weten over het BankGiro Loterij Fonds? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.